Als Fractie pleiten wij voor onderwijs waarbij de student centraal staat. De Hogeschool Utrecht hoort een plek te zijn waar je jezelf kan ontwikkelen en waar het niet uit hoort te maken of dit nou tijdens of naast je studie is. Je studententijd is tenslotte dé tijd om jezelf te ontdekken en jezelf verder te ontwikkelen. Niet alleen binnen je opleiding maar ook daarbuiten.
Als studenten weten wij als geen ander wat voor uitdagingen studeren met zich meebrengt en hoe hectisch het leven van een student kan zijn. Daarom zetten wij ons in op het welzijn van de student. Afgelopen jaren zijn hier al grote stappen in gemaakt door onder andere een meldpunt op te zetten voor studenten.
Van 2024 tot 2026 willen wij ons gaan inzetten om het psychische, sociale en fysieke welzijn van de studenten te waarborgen. Dit doen wij door in te zetten op de onderstaande punten.
Studentenwelzijn
In alles wat wij doen in de medezeggenschap nemen wij studentenwelzijn mee. Wij kijken kritisch naar elk beleidsstuk dat langskomt en staan stil bij wat het bijdraagt aan het studentenwelzijn. Vervolgens kijken wij wat er concreet meegegeven kan worden om het welzijn van de student te verbeteren.
Ook zullen wij ons inzetten voor het welzijn van de student door te pleiten voor betaalbaar en gezond eten op de Hogeschool Utrecht; de sociale veiligheid binnen Hogeschool Utrecht te vergroten, en door in te zetten op studentsucces in plaats van studiesucces.
Gezonde leeromgeving
Als Vlijmscherp geloven wij dat een gezonde leeromgeving de basis vormt voor het welzijn en de prestaties van studenten en medewerkers. Een cruciaal aspect hiervan is gezonde voeding, maar wanneer je tijdens de lunch aankomt bij de foodcourts wordt al snel duidelijk dat gezonde opties, zoals een vers broodje of wat fruit, vaak gepaard gaan met hoge prijzen. We weten immers maar al te goed dat studenten niet altijd de luxe hebben om de hoofdprijs te betalen voor een eenvoudige, gezonde lunch en helaas schiet het huidige aanbod van de Hogeschool Utrecht hierin tekort.
Daarom vindt Vlijmscherp dat er een gezonder en betaalbaarder aanbod moet komen op de Hogeschool Utrecht. Mede om studenten te ondersteunen in het maken van gezonde keuzes, maar ook om ervoor te zorgen dat studenten van alle achtergronden en inkomensniveaus toegang hebben tot een voedzame maaltijd.
Sociale veiligheid
Als Fractie Vlijmscherp staan wij ervoor om de sociale veiligheid binnen de HU te vergroten. Elke student en medewerker moet zich veilig en thuis kunnen voelen binnen de organisatie. Dit is iets waar studenten en medewerkers zelf aan bijdragen, maar ook de HU zelf kan hier nog stappen in maken.
Een voorbeeld hiervan is de vindbaarheid van de vertrouwenspersonen van de Hogeschool. Het liefst hebben we natuurlijk dat er zich geen vervelende situaties voordoen, maar mocht dit wel zo zijn, is het van belang dat zowel studenten als medewerkers weten waarvoor en hoe ze bij de vertrouwenspersonen terecht kunnen. Wij merken dat de kennis hierover onder studenten en medewerkers vrij laag is, en dat het erg lastig kan zijn om deze informatie te vinden. Graag zien wij ook dat er meer diversiteit is in het aanbod van vertrouwenspersonen zodat iedere hulpbehoevende kan kiezen waar diegene zich het veiligst bij zou voelen.
Eveneens moet er gekeken worden of de HU een gevoel van veiligheid in elke hoek van de gebouwen kan waarborgen. Dan spreken we niet alleen over de lesruimtes en instituutspleinen, maar ook over de science cafés en andere horecagelegenheden die gelegen zijn op de campus. Een veilig gevoel is essentieel als het gaat om de ontwikkeling en leerervaring van studenten. Een veilige leeromgeving is tenslotte een fijne leeromgeving.
Studentsucces
In het verleden was studiesucces de belangrijkste pijler tijdens het studeren; het behalen van je studiepunten, met vaak ook nog een leuk cijfer, was het hoofddoel van studeren. Inmiddels spreken we vaker over studentsucces. Hierbij kijken wij naar alles wat het studentenleven maakt. Denk aan goed in je vel zitten zowel als je persoonlijke ontwikkelingen, een goede voorbereiding hebben op de rest van je leven, en uiteraard het voltooien van je studie.
Kwaliteit van het studeren
Vlijmscherp vindt het belangrijk dat studenten in het studeren zo min mogelijk belemmerd worden in het studeren. Denk hierbij aan de belemmeringen die studenten ervaren doordat zij de digitale systemen van de Hogeschool niet snappen, of door het gebrek aan prikkelvrije werkruimtes. Naast de mogelijke belemmeringen die studenten ervaren gaat kwaliteit van het studeren ook over de mate waarin jij je als student thuis kan voelen binnen de Hogeschool.
Betere digitale (leer-)omgeving en communicatie
Elke student is wel bekend met het probleem van het heen en weer klikken tussen alle verschillende systemen die de Hogeschool Utrecht kent; Canvas, Gradework, Osiris, MyHu en ga zo nog maar even door. Dit maakt het niet alleen voor de studenten onduidelijk waar zij informatie terug kunnen vinden, maar voor de medewerkers is het ook een belemmering.
Door de vele systemen en kanalen via waar informatie kan komen, is de communicatie regelmatig onduidelijk of bereikt het de studenten überhaupt niet. Dit zorgt ervoor dat studenten vaak niet op de hoogte zijn welke hulpmiddelen en extra kansen er zijn. Ook zijn zij zich vaak niet bewust over welke rechten zij hebben. In de praktijk zorgt dit ervoor dat sommige studenten moeten stoppen met de studie terwijl dit niet nodig was geweest. Maar ook studenten die extra willen bijdragen hebben soms moeite om de juiste plekken en de juiste mensen te vinden. Als Fractie Vlijmscherp willen wij ons inzetten voor het simplificeren van het digitale landschap en de communicatiestromen. Zo wordt het makkelijker voor iedereen om in de digitale omgeving van Hogeschool Utrecht de weg te vinden.
Toegankelijk studeren
Het komt helaas nog te vaak voor dat bekwame studenten hun studie niet afmaken door ontoereikendheid van het onderwijs. Toegankelijk studeren gaat erover dat iedere HBO student ook daadwerkelijk kan studeren aan de HU zonder ongelijke drempels te ervaren in vergelijking met de meeste andere studenten.
Vind je het irritant wanneer de roltrappen of liften niet werken omdat je dan weer met je zware tas de trap op moet? Weet je niet hoe je extra tijd of een toets kans moet aanvragen omdat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd? Voor de gemiddelde student kan dit al een hele opgave zijn, in sommige gevallen leidt de grote hoeveelheid van dit soort drempels zelfs tot uitval van onder studenten.
Dit zijn voorbeelden die gaan over de begrijpbaarheid van de digitale systemen; bereikbaarheid en bruikbaarheid van fysieke faciliteiten, of bekendheid van voorzieningen.
De HU wil een inclusievere Hogeschool zijn waar ruimte gemaakt kan worden voor diverse student perspectieven waarin hun behoeftes gehoord, gezien en gewaardeerd worden. Het gaat namelijk over toegankelijkheid van onderwijs voor iedereen. Of het nou betrekking heeft op je geslacht, seksuele identiteit, etniciteit, religieuze achtergrond, fysieke mogelijkheden, neurodiversiteit, leeftijd, culturele achtergrond of financiële mogelijkheden.
Daarom vindt Fractie Vlijmscherp dat er meer aandacht moet komen voor de uiteenlopende behoeften van de studenten zodat iedere type student mag gaan ervaren dat er ook aan hen wordt gedacht. Te denken aan: meer betere stilteruimtes, werkende liften maar ook de zichtbaarheid/bereikbaarheid van de juiste faciliteiten voor de studenten die dat nodig hebben.
Fysieke ruimtes voor studenten om samen te komen
Vlijmscherp vindt het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt op de HU. Dat gaat verder dan alleen in de lessen op je gemak kunnen zijn. Het is belangrijk dat de HU een bruisende omgeving is. Niet alleen om je studiepunten te kunnen behalen, maar ook om een goede studententijd te hebben! Daarom zetten we ons in om voor eenieder, ongeacht achtergrond, meer ruimte te realiseren om te studeren, samen te komen en jezelf te kunnen zijn.
Actief naast je studie
Fractie Vlijmscherp ziet het belang van actief zijn naast je studie. Actief zijn in medezeggenschapsraden, studentenorganisaties en/of diverse studenteninitiatieven maakt dat studenten naast hun studie niet alleen bezig zijn met hun persoonlijke ontwikkeling maar ook nog eens bijdragen aan de sfeer op de HU; iets wat misschien nog wel veel belangrijker is!
Als Vlijmscherp willen we deelname aan de medezeggenschap stimuleren door een community (cringe, we know) te hebben met iedereen die ook iets in de medezeggenschap doet te promoten, en de samenwerking tussen de verschillende organen te stimuleren.
Verder willen we ook zorgen dat het een stukje toegankelijker is om de medezeggenschap in te gaan, want al die afkortingen en lastige termen kunnen dat af en toe nog wel wat lastig maken!
Daarnaast vinden we het ook belangrijk dat de studieverenigingen en science cafés binnen de HU blijven bestaan, omdat ook dat veel bijdraagt aan ieder zijn studententijd!
HU Amersfoort; het vergeten kind
Als Vlijmscherp geloven wij in gelijkwaardigheid en kruisbestuiving. Wij geloven dat studenten veel van elkaar kunnen leren. Daarom vindt Vlijmscherp het opvallend dat Amersfoortse studenten die kans minder lijken te krijgen, enkel vanwege de locatie waar hun studies geplaatst zijn.
Vlijmscherp staat voor dat elke HU student een gelijkwaardige behandeling verdient en zich net zo HU hoort te kunnen voelen als elke andere student. Op locatie Amersfoort ontbreekt een centrale sfeervolle ontmoetingsplek; iets waar de Utrechtse locaties wel over beschikken.
De Amersfoortse studenten worden wel naar Utrecht gestuurd om toetsen te maken, maar daar houdt de interactie tussen de locaties op. Bij overzichten en besprekingen wordt Amersfoort vaak als laatste genoemd, als men al niet herinnerd moet worden aan het bestaan van deze HU locatie.
Vlijmscherp ziet graag dat locatie Amersfoort meer erkend en herkend wordt. Daarom vinden wij dat er meer of betere faciliteiten moeten komen op locatie Amersfoort, om het pand bruikbaarder te maken en de studenten succesvoller en gelukkiger.
Investeren in de medezeggenschap
Het volgende punt kunnen we kort over zijn. De Hogeschool Utrecht vindt het net als haar studenten belangrijk dat de kwaliteit van het onderwijs goed op orde is. Het perspectief en de beleving meenemen van de studenten is hierin een cruciaal onderdeel om het onderwijs goed te kunnen afstemmen en door ontwikkelen. De medezeggenschap, en met name de (gemeenschappelijke) opleidingscommissies (G)OC’s, hebben hierin een belangrijke rol. Momenteel krijgen zij structureel niet genoeg vergoed voor de grote inzet en inspanning die zij leveren voor het vertegenwoordigen van student perspectief richting de opleiding. Vlijmscherp pleit dan ook voor een passende vergoeding die de (G)OC’s in staat stelt om hun werkzaamheden naar behoren uit te voeren.
Internationale studenten
Internationale studenten spelen een cruciale rol in het verrijken van de Hogeschool Utrecht met hun diverse achtergronden, ervaringen en perspectieven. Hun aanwezigheid draagt bij aan een levendige en dynamische leeromgeving waarin culturele uitwisseling en intellectuele groei worden gestimuleerd. Fractie Vlijmscherp erkent het belang van deze studentenpopulatie en zet zich actief in om hun belangen te vertegenwoordigen in de hogeschoolraad.
Wij streven ernaar om ervoor te zorgen dat internationale studenten de ondersteuning en middelen krijgen die ze nodig hebben om succesvol te zijn tijdens hun studie aan de Hogeschool Utrecht. Dit omvat het waarborgen van toegang tot passende academische ondersteuning, culturele integratieprogramma’s en praktische voorzieningen.
Kortom, door het vertegenwoordigen van internationale studenten in de hogeschoolraad, streeft Fractie Vlijmscherp ernaar om een inclusieve en ondersteunende omgeving te creëren waarin alle studenten kunnen groeien en kunnen bijdragen aan het succes van de Hogeschool Utrecht als een vooraanstaande instelling voor hoger onderwijs.