Wat betekent het rode vierkantje?

Het rode vierkantje is een symbool voor verzet en protest in het hoger onderwijs. Verzet tegen het rendementsdenken, bezuinigingen, neoliberalisme, en het gebrek aan inclusiviteit en diversiteit.

De geschiedenis van het rode vierkantje als protestsymbool in het hoger onderwijs gaat terug naar protesten in Quebec (Canada) in 2004. In 2005 en 2012 deden hier tienduizenden studenten mee aan protestmarsen en stakingen, vanwege fikse bezuinigingen op studiebeurzen en verhogingen van het collegegeld. Dit leidde in 2012 zelfs tot protestmarsen met meer dan 200.000 deelnemers en bijna evengrote studentenstakingen, waardoor de verhogingen van het collegegeld uiteindelijk niet door gingen.

Later is het rode vierkantje in verschillende protesten teruggekomen. Zo ook in Amsterdam, in 2014 en 2015, bij protesten tegen bezuinigingen op de geesteswetenschappen en voor democratisering en decentralisering van het onderwijs. De vierkantjes waren alom aanwezig tijdens de bezettingen van het Bungehuis en Maagdenhuis en werden daarbuiten gedragen door hen die solidair waren met de eisen van de bezetters.

Tegenwoordig staat het rode vierkantje voor protest tegen de opstapelende bezuinigingen op het onderwijs. De politiek eist de hoogste kwaliteit maar weigert de portemonnee te trekken. Dit maakt ons als Vlijmscherp boos en we dragen het rode vierkantje met trots. 

Vanaf vandaag beginnen we met het gratis verspreiden van de vierkantjes. Deze zijn beschikbaar gesteld door VIDIUS studentenunie, de belangenbehartiger van alle studenten in Utrecht.

Ook een rood vierkantje? Stuur ons een mailtje!