Wij steunen #WOinActie

De afgelopen weken stond de media er bol van: Wetenschappelijk Onderwijs in Actie. De acties en protesten als gevolg van de steeds toenemende bezuinigingen op het hoger onderwijs nemen toe op de universiteiten. Vorige week was er een landelijke actieweek met als meest spraakmakende actie de bezetting van het P.C. Hoofthuis in Amsterdam. Alleen aan onze kant blijft het muisstil: op de hogescholen hoor je niks.

Toch is er bizar veel om boos over te zijn als hbo-student. Het geld van het leenstelsel blijkt veel minder te zijn dan in eerste instantie is beloofd. Het gaat geen 1 miljard worden maar op zijn hoogst 700 miljoen. Alle studentenorganisaties waarschuwden hier van te voren voor maar de minister luisterde niet. Keer op keer negeerde ze de waarschuwingen.

Alsof dit nog niet erg genoeg was is er op Prinsjesdag nogmaals een bezuiniging aangekondigd van 250 miljoen op het hoger onderwijs. Dit terwijl er door de jaren heen alleen maar meer studenten zijn bijgekomen. Drie keer raden waar die kleinere klassen en overwerkte docenten vandaan komen? Alsof dit alles nog niet genoeg zou zijn gaat de rente voor het leenstelsel ook nog eens omhoog en gaat deze verplichte schuld negatief invloed hebben op een latere hypotheek.

Wij van Vlijmscherp zijn het zat en steunen de acties op de universiteiten. We zijn tegen het doorgeslagen rendementsdenken en de uitholling van het hoger onderwijs. We verzoeken Jan Bogerd, voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool Utrecht met klem om publiekelijk een standpunt in te nemen in de huidige discussie. Vele andere bestuurders gingen hem al voor zoals Anton Pijpers (Universiteit Utrecht) en Sibrand Poppema (Rijksuniversiteit Groningen).

Fractie Vlijmscherp steunt #WOinActie met onze eigen beweging: #HBOinActie. We roepen studenten en docenten op om van zich te laten horen. Alleen samen is het mogelijk om veranderingen teweeg te brengen. Ook meedoen? Draag een rood vierkantje als protest! Wij beraden ons op vervolgstappen.